Oprema
Deske se razlikujejo po dolžini, volumnu in načinu uporabe. Pogoste so all around deske, ki so primerne za začetnike, družine, izposojevalnice in ki dobro služijo rekreativnemu SUP-arju. So širše in imajo večjo litražo (od 190 l- 220 l ), da zagotovijo večjo stabilnost. Potem so tu kombinirane deske, ki zadovoljijo tako rekreativca kot tudi naprednega rekreativca, ki se udeleži kakšne tekme. Ti SUP-i so daljši in malenkost ožji, litraža pa je enaka all around SUP-u. Na koncu pa seveda dirkalniki - race SUP, ti so po dolžini najdaljši, litraža je vecja (od 210 l do 280 l ). Prave formule za izračun in izbiro idealnega SUP-a ni, ker moramo upoštevati kar nekaj faktorjev, kot so:

  1. naše (predhodno) znanje
  2. na kakšnih vodnih površinah ga bomo največ uporabljali?
  3. ali je to družinska deska, ki jo bodo uporabljali tudi drugi družinski clani...?

Cene opreme kotirajo precej visoko (deska od 800 do 2000 evrov, vesla od 50 do 400), zato se vsaj za začetek splača opremo najeti. Deska v dolžino običajno meri od tri do štiri metre, veslo pa zadostuje eno samo. V Evropi so razvili posebne deske, ki so zelo dolge in imajo obliko kanuja, da bi bili uporabniki kar najhitrejši na mirni vodi.

Večina desk je opremljena z mehko protizdrsno podlago na zgornjem delu, da bolj zanesljivo in s tem tudi udobneje stojimo na njej, in enim manjšim smernikom ali tremi, ki so po obliki podobni deskarskim. Deske, ki so namenjene široki uporabi, imajo vgrajen nastavek za pritrditev jadra, tako da lahko z njimi tudi jadrate. Obstajajo tudi napihljive deske, ki pa so namenjene predvsem družinski uporabi in mirnim vodam. Posebej praktične so za transport, saj zvite predstavljajo nekoliko večji nahrbtnik.

Nekateri SUPi so narejeni posebej za jezdenje valov, spet drugi za flat water- mirno vodo. Na splošno naj bo prvi sup dovolj širok in dolg, da vam bo omogočal dovolj stabilnosti med učenjem in preprecil prepogosto padanje v vodo. Ce nameravate SUP šport imeti za svojo rekreacijo, je smiselno prve korake narediti z izposojeno opremo, saj se zacetno znanje pridobi že po nekaj urah supanja. Tako boste lahko v nadaljevanju kupili SUP, ki bo primeren za vas in z njim nadgrajevali že pridobljeno znanje.
Do pravega volumna supa pridemo,
e svoji teži prištejemo 110. Ta seštevek naj nam bo vodilo, seveda z upoštevanjem našega znanja in vodne površine, ki jo bomo najve
krat obiskovali.

Kakšno veslo izbrati?

Za rekreativno veslanje, kot je naše, zadostuje eno univerzalno veslo, ki bo zadovoljilo naše potrebe. Prvo veslo naj bo po možnosti nastavljivo po dolžini ( od 190- 215 cm, za otroke pa tudi manjša razmerja), da izkusimo razlicne dolžine vesla pri razlicnih nacinih veslanja in predvsem, da bo veslo lahko služilo tudi kakšnemu drugemu družinskemu članu (beri: ženi, punci, ljubici, možu, fantu, sestri, bratu ....), in tako na začetku prihranilo kakšen evro. Izogibajmo se težkih aluminijastih vesel, ki nam bodo prvo supanje pustilo v slabem spominu. Raje posezimo po lažjih materialih, kot so cenejša steklena vlakna ali dražja karbon in kevlar. Če kupujemo veslo samo za svoje potrebe, kar je tudi najboljše, pa si bomo morali dolžino vesla, ki ga kupimo v polni dolžini (cca 220 cm) prilagoditi sami. Nekateri za rekreativno touring veslanje priporočajo veslo, ki je od 18 do 23 cm višje od naše telesne višine, drugi merijo z iztegnjeno roko do zapestja. Vse pa je pogojeno z našo višino, dolžino rok in načinom veslanja. Nasvetov in izračunov prave dolžine vesla pa je toliko, kolikor je proizvajalcev vesel. Naj vam bo vodilo udobje in zabava pri veslanju.